Sinds een aantal weken hebben we de nieuwe Krups Evidence EA8911 automatische koffiemachine in gebruik. Hiervoor hadden we een jaar of zeven de Gaggia Titanium in gebruik, en die beviel goed, op het geluidsniveau na! We waren erg benieuwd hoe de Krups zou werken in de praktijk.
Na het uitpakken en plaatsen was de eerste indruk erg positief. De Evidence is echt een prachtige machine, met een mooi strak design; werkelijk een sieraad op het aanrecht. Voordeel t.o.v. van de Gaggia is dat de machine minder pompeus is, en wat smaller gebouwd. Dat is plezierig. Wat verder opvalt is dat de zetgroep niet uitgenomen kan worden. De machine heeft een volledig geautomatiseerd ‘cleaning-in-place’ systeem, dat zelf bepaalt wanneer welke reinigingscyclus nodig is. Geen omkijken naar dus. Af en toe moeten de 2 bakjes geleegd worden, maar ook dat geeft de machine zelf aan. Slim ook dat altijd beide bakjes tegelijkertijd geleegd moeten worden, want daardoor hoef je minder vaak in te grijpen.
De bediening is erg eenvoudig, met duidelijke tiptoetsen voor 15 verschillende dranken. Erg handig zijn de directe toetsen voor een extra shot espresso, en voor het sterker maken van de koffie (‘dark’ toets). De machine zet een prima kopje koffie; ook niet onbelangijk. Wij hebben inmiddels espresso, gewone koffie en cappuccino geprobeerd (met de handige directe aansluiting op een melkpak) en ze smaakten allemaal goed, niet minder (maar ook niet beter) dan die met de Gaggia gezet waren. Wel is de Krups een stuk eenvoudiger te bedienen, en hoef je minder handelingen te doen. Het enige nadeel van de volledige automatisering is dat de machine wel veel tijd nodig heeft, vooral bij het zetten van dubbele espresso of twee kopjes koffie tegelijk. Dat blijkt echter vooral een kwestie van wennen. Het zou mooi geweest zijn als de machine met een geluidssignaal zou aangeven wanneer de koffie klaar is.
Wij missen wel een apart vakje voor b.v. andere bonen of gemalen koffie voor als er een keer iemand cafeïnevrije koffie wil, hetgeen bij ons nog weleens voorkomt. Dit is echter niet onoverkomelijk, en veel andere machines hebben dat ook niet (de Gaggia wel, en dat waren we gewend).
De prijs van de Krups is stevig (ca. € 849,00), maar de machine biedt ook veel. Samengevat een prachtige, goed doordachte machine, die een lekker kopje koffie zet, en makkelijk in het gebruik is.
Pluspunten
- Design
- Bediengemak
- Volledig geautomatiseerd
Minpunten
- Veel tijd nodig
- Geen tweede toevoer voor andere soorten koffie